Šjora pomidora rajčice iz srca Dalmacije

Rajčica je poznata kao zdrava namirnica koja ima brojne korisne učinke na ljudski organizam i zdravlje, stoga je neizostavna u prehrani mnogih kultura.

U domaćoj kuhinji upotrebljavamo je na najrazličitije načine. Jednako je ukusna kao glavno jelo (zapečena, punjena), kao umak uz tjesteninu ili kao dodatak jelima – u raznim varivima i juhama, no većina je voli jesti svježe pripremljenu kao salatu.

Kao jedna od najzastupljenijih namirnica, posebice u mediteranskoj kuhinji, savršeno se uklapa i u malo drukčija, egzotičnija jela, o čemu više možete doznati u rubrici Recepti.

Šjora Pomidora – domaća pasirana rajčica bez konzervansa, aditiva i dodatka šećera
Šjora Pomidora rajčica, slatka je, ukusna i sočna – kupite je kod nas

Rajčica je iznimno ljekovita. Bogata je vitaminima i mineralima, a osobito vitaminom C, karotenom te vitaminima B1 i E, dragocjenima za očuvanje i razvoj našeg organizma. Mnogi je vole posebno zato što unatoč slatkoći i punini okusa ima vrlo nisku kalorijsku vrijednost ‒ sadržava samo 18 kcal na 100 grama.

Plod rajčice bogat je kalijem, koji potiče izlučivanje viška tekućine iz organizma i tako snižava krvni tlak, a za njezinu crvenu boju zaslužan je likopen, antioksidans koji pomaže u očuvanju zdravlja i vitalnosti.

Iako se može pripremiti na mnogo načina, prepoznajući sva svojstva i vrijednosti toga rajskog ploda, naši su ga djedovi i bake najradije konzumirali svježega zato što tako ostaju najbolje očuvana njegova bogata nutritivna svojstva.

Šjora pomidora rajčice iz srca Dalmacije – zaštićeni uzgoj