Predložila: Helena Valla, diplomirana psihologinja
SASTOJCI (za 4 osobe)
- 1,5 kg rajčice
- 150 g žutog luka
- 50 g češnjaka
- oko 10 listova bosiljka
- 1 lovorov list
- sol
- papar
- maslinovo ulje
- oko 350 g tjestenine
- Rajčice zarežite nožem u obliku slova X s donje strane svakog ploda (to olakšava ljuštenje kožice nakon blanširanja).
- Blanširanje: stavite rajčice u lonac kipuće vode na 30-ak sekundi. Izvadite ih i stavite u posudu s hladnom vodom kako bi se zaustavio proces kuhanja. Kad se dovoljno ohlade, izvadite ih iz posude i potpuno im ogulite kožu.
- Rajčice sjeckajte nasitno dok ne postignete glatku konzistenciju.
- Luk i češnjak sitno nasjeckajte kako bi se stopili s ostatkom umaka.
- Dno lonca premažite uljem za kuhanje, stavite na umjerenu vatru i dodajte nasjeckani češnjak i luk. Neka se pirjaju dok ne postanu prozirni, odnosno staklasti.
- Dodajte rajčice i čekajte da zavriju, a zatim smanjite vatru i ostavite da se smjesa lagano kuha.
- Dodajte lovorov list, ali izvadite ga na kraju pripreme. Nasjeckajte listove bosiljka. U umak dodajte nasjeckani bosiljak i lagano pokrijte lonac kako bi para i dalje mogla izlaziti.
- Naribajte sir Parmigiano-Reggiano (ili upotrijebite već naribani parmezan) koji možete posuti po tjestenini, ali i dodati malo u sâm umak, i to neposredno prije nego što bude gotov.
- Pirjajte dok se umak ne reducira za otprilike pola i ne postigne željenu konzistenciju. (Prema mom iskustvu, to traje oko jedan sat.) Nakon što se reducira, dodajte mu sol, papar te, ako želite, Parmigiano-Reggiano. Kušajte. Ne bojte se upotrijebiti sol, ona je pojačivač okusa.
- U lonac kipuće vode dodajte sol i skuhajte tjesteninu. Napola kuhanu (iznimno al dente) možete dokraja skuhati u umaku.
- Procijedite je, ali sačuvajte oko pola šalice vode u kojoj se kuhala i dodajte ju umaku. Škrob iz vode pomoći će zgusnuti umak i spojiti okuse. Dodajte tjesteninu umaku i kuhajte još nekoliko minuta, toliko da ostane blago al dente. Ne zaboravite ukloniti lovorov list!
- Prelijte svježe naribanim Parmigiano-Reggianom i po želji ukrasite s nekoliko listova bosiljka.
Recept je poslala Helena Valla, mlada diplomirana psihologinja koja živi u New Yorku. Kuhanje joj je strast, ljubav, a možda i budući posao jer sanja da će jednom raditi i kao profesionalna chefica (Instagram @chef_hva)