Predložila: Katarina Abramović, umirovljena kemijska tehnologinja

Postoji na stotine recepata za punjeno povrće. Ako dosad niste punili rajčice, vrijeme je da pokušate.

SASTOJCI

  • 8 rajčica
  • 1/ 4 kg govedine
  • 1/ 4 svinjetine
  • 4 dag masti
  • 2 dag luka
  • 10 dag riže
  • sol
  • papar

 

UMAK

  • 1/2 kg rajčica
  • 4 dag masti
  • 4 dag brašna
  • 2 dl vrhnja
  • šećer

 

PRIPREMA

Okrugle rajčice operite, izdubite i napunite nadjevom. Meso (može biti mljeveno: pola svinjetina, pola junetina) stavite na mast ili ulje na kojima ste prethodno popržili sitno nasjeckani luk. Kad meso bude pirjano, dodajte opranu rižu, dolijte vodu, posolite i popaprite te dalje pirjajte. Pirjanim mesom i rižom napunite rajčice. Posložite ih u vatrostalnu zdjelu, zalijte vrhnjem i stavite u pećnicu.

Za to vrijeme napravite zapržak, dodajte pasiranu rajčicu, malo šećera i kuhajte 1/4 sata. Poslužite s punjenim rajčicama.