Predložila: Jelena Đozić, politologinja

 

SASTOJCI (za 4 – 6 osoba)

  • 1 l pasate od rajčice
  • 1 dl ljutog kečapa
  • 1/3 celera (gomolj)
  • 2 grane celera (tanko narezanog)
  • 1 mrkva (narezana)
  • 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckanog)
  • 1 – 2 žlice kapara (grubo nasjeckanih)
  • 1 – 2 žlice ukiseljenog motara (grubo natrganog)
  • 2 – 3 dl temeljca (mesnog ili povrtnog)
  • 1 žlica meda
  • prstohvat timijana
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sol
  • papar

 

PRIPREMA

U pola litre vode skuhajte gomolj celera i mrkvu. Na maslacu i maslinovu ulju propirjajte češnjak, dodajte nasjeckanu stapku i pirjajte dvije-tri minute. Zalijte pasatom, kečapom, temeljcem, zatim dodajte kapare, motar, timijan, sol i papar te kuhajte na laganoj vatri 10 ‒ 15 minuta. Skuhani celer i mrkvu izmiksajte i dodajte u juhu. Zatim dodajte med i rižu te kuhajte dok riža ne bude gotova. Mogu se dodati i ljuta papričica te voda, ako želite rjeđu juhu.

 

ŠALŠA

Zakuhajte vodu, ubacite rajčice te ih, kad koža počne pucati, izvadite i ogulite (lakše ide dok su vruće; da manje peče, možete to raditi s gumenim rukavicama). Na maslinovu ulju pirjajte crveni luk (ovisno o količini rajčica) pa dodajte oguljene i nasjeckane rajčice, pola glavice češnjaka, pola žlice šećera, peršin, sol, papar i origano.

Kuhajte dok se ne zgusne, a pred kraj možete i poklopiti (na slaboj vatri).