Predložila: Šama Selimović, etnologinja

 

SASTOJCI

  • 400 g boba
  • 2 glavice srebrnog luka
  • 1 veća rajčica
  • 2 žličice mljevenog kumina
  • prstohvat nasjeckanog peršina
  • 100 g slanoga bijelog sira (grabancijaša ili fete)
  • sol
  • papar

 

PRIPREMA

Nasjeckajte i pirjajte luk te, kad se zastakli, dodajte bob (može i mladi – to je prilagodba na naše podneblje jer u Sudanu se koriste sitnijim suhim bobom koji nazivaju egipatskim). Zajedno pirjajte dok bob ne omekša i pritom dodajte sve začine osim peršina. Originalno jelo izgleda gotovo kašasto, ali s našim bobom to nije moguće zbog tvrde kožice. Kad je gotovo, istresite u zdjelu i umiješajte svježu rajčicu narezanu na kockice te pospite namrvljenim sirom i peršinom.