Predložila: Ema Renko, ekonomistica

TIJESTO

  • 0,5 kg glatkog brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 25 g svježeg kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 10 g soli

 

NADJEV

  • 1 crveni luk (sitno nasjeckan)
  • 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckanog)
  • 300 g sjeckane rajčice
  • 1 žlica šećera
  • 1 grančica ružmarina
  • prstohvat timijana i origana
  • 10 slanih inćuna (grubo nasjeckanih)
  • 50 g kapara
  • 30 g sušenih rajčica
  • maslinovo ulje
  • 1/2 čili papričice
  • sol

 

PRIPREMA TIJESTA

U veliku posudu stavite mlako mlijeko, dodajte žličicu šećera i dvije žlice brašna te pustite 10 ‒ 15 min da se kvasac digne.

Nakon toga postupno dodajte polovicu brašna, ulje i sol te drvenom kuhačom miješajte dok ne dobijete gustu smjesu, kao za palačinke. Zatim tijestu postupno dodajte i drugu polovicu brašna miješajući ga ručno dok ne postane mekano i glatko.

Pokrijte ga krpom i ostavite na toplome mjestu da se diže 30 ‒ 40 minuta.

 

PRIPREMA NADJEVA

Na maslinovu ulju pirjajte luk i na kraju dodajte veliku žlicu šećera da se karamelizira (nekoliko minuta).

Prije dodavanja sjeckane rajčice na karamelizirani luk stavite češnjak, da zamiriše. Dodajte sve začine, prokuhajte 15 minuta i izvadite ružmarinovu grančicu.

 

POGAČA

Tijesto nakon dizanja podijelite na otprilike 1/3 za gornji dio i oko 2/3 lagano razvucite na nauljeni okrugli lim promjera 30 cm tako da vrhovi budu malo podignuti, kao za pizzu. Prekrijte ga umakom, inćunima, kaparima i sušenim rajčicama te drugim dijelom tijesta koje namažite maslinovim uljem i stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 Celzijevih stupnjeva.

Pogača se može jesti mlaka, ali odlična je i hladna, pogotovo uz čašu dobra vina.