Predložila: Ema Renko, ekonomistica
TIJESTO
- 0,5 kg glatkog brašna
- 250 ml mlijeka
- 25 g svježeg kvasca
- 1 žlica šećera
- 1 žlica maslinova ulja
- 10 g soli
NADJEV
- 1 crveni luk (sitno nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckanog)
- 300 g sjeckane rajčice
- 1 žlica šećera
- 1 grančica ružmarina
- prstohvat timijana i origana
- 10 slanih inćuna (grubo nasjeckanih)
- 50 g kapara
- 30 g sušenih rajčica
- maslinovo ulje
- 1/2 čili papričice
- sol
PRIPREMA TIJESTA
U veliku posudu stavite mlako mlijeko, dodajte žličicu šećera i dvije žlice brašna te pustite 10 ‒ 15 min da se kvasac digne.
Nakon toga postupno dodajte polovicu brašna, ulje i sol te drvenom kuhačom miješajte dok ne dobijete gustu smjesu, kao za palačinke. Zatim tijestu postupno dodajte i drugu polovicu brašna miješajući ga ručno dok ne postane mekano i glatko.
Pokrijte ga krpom i ostavite na toplome mjestu da se diže 30 ‒ 40 minuta.
PRIPREMA NADJEVA
Na maslinovu ulju pirjajte luk i na kraju dodajte veliku žlicu šećera da se karamelizira (nekoliko minuta).
Prije dodavanja sjeckane rajčice na karamelizirani luk stavite češnjak, da zamiriše. Dodajte sve začine, prokuhajte 15 minuta i izvadite ružmarinovu grančicu.
POGAČA
Tijesto nakon dizanja podijelite na otprilike 1/3 za gornji dio i oko 2/3 lagano razvucite na nauljeni okrugli lim promjera 30 cm tako da vrhovi budu malo podignuti, kao za pizzu. Prekrijte ga umakom, inćunima, kaparima i sušenim rajčicama te drugim dijelom tijesta koje namažite maslinovim uljem i stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 Celzijevih stupnjeva.
Pogača se može jesti mlaka, ali odlična je i hladna, pogotovo uz čašu dobra vina.